ONDERZOEK

In de literatuur zijn al diverse studies gedaan. Het huisartsengenootschap heeft een gedegen samenvatting gemaakt van de bestaande onderzoeks-literatuur. kijk hiervoor op NHG-standaard

Als u bij een therapeut, huisarts of specialist komt kan het klinisch onderzoek van uw tennisarm soms worden uitgebreid met ultrasound-onderzoek, een MRI, röntgenfoto of CT-scan. Indien er aantoonbare pathologie kan worden aangetoond van het peesweefsel moet u er rekening mee houden dat deze afwijkingen niet persé uw tennisarmklachten verklaren. Vaak worden deze afwijkingen ook gezien aan de andere elleboog waar u geen klachten heeft. Aanvullende onderzoeken zoals deze kunnen hoogstens iets zeggen over het stadium waarin de pathologie zich mogelijk bevindt en deze onderzoeken kunnen waardevol zijn om andere pathologie van de elleboog uit te sluiten. De diagnose tenniselleboog kan betrouwbaar gesteld worden middels bewegingstesten waardoor aanvullende onderzoeken niet nodig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er zelden een relatie gevonden wordt tussen wat men ziet en de mogelijke symptomen die men ervaart. Een diagnose puur gebaseerd op beelden (imaging) moet niet altijd als betrouwbaar worden aangemerkt. Bewegingsonderzoek en anamnese zijn daarnaast van groot belang.

 

Bij het bewegingsonderzoek van de tenniselleboog is nauwelijks onderscheidt te maken tussen de diverse spieren die de klachten zouden kunnen verklaren. Er is een gemeenschappelijke peesaanhechting en elke aanspanning van een polsstrekker heeft direct gevolgen voor de andere strekkers. Onderscheid is door palpatie of bewegingsonderzoek niet te maken en zeker niet betrouwbaar. Fysiotherapeuten hebben de neiging om peesletsels van de tennisarm in te delen in type 1 t/m 4. Deze differentiaal diagnose is ook niet betrouwbaar en heeft geen enkel belang bij een mogelijke behandeling. Pathologie van een tennisarm is alleen te vinden in zone van pees-bot-overgang. De plaats van de pijn is niet altijd de plaats van de pathologie.

bron:http://www.maitrise-orthop.com

zie ook:http://www.maitrise-orthop.com/corpusmaitri/orthopaedic/mo77_dumontier/index_us.shtml